Zand RecyclingEagle BurgmannUnited RentalsMTOF milieutechniekAuma Benelux BVSPX FLOWMerrem & LaporteGrundfos NederlandBoode BV Waterwell SystemsOranjewoudQM Environmental Services LtdBar Instruments
KSB NederlandAll SolutionsASVDunlop HifexAKD Advocaten en NotarissenWatson MarlowEngineering BVXylem Water Solutions Nederland BVTENTE NV

Water-organisaties slaan handen ineen rondom beurs Aqua Nederland

Tijdens de vakbeurs Aqua Nederland, die op 15, 16 en 17 maart wordt gehouden in de Evenementenhal in Gorinchem presenteren Water Alliance, ENVAQUA en Netherlands Water Partnership (NWP) in nauwe samenwerking met beursorganisator Easyfairs enkele bijzondere events. Zo wordt gezamenlijk de AQUA Business Lounge opgetuigd, zijn er tal van sessies in onder andere het ‘Watertheater’, is er een netwerkdiner en beleeft de inmiddels fameuze WIS award een spannende voorronde in de vorm van korte pitches van de deelnemende watertechnologiebedrijven. Een rondje langs de velden leert dat de ambitie en inspiratie er na de lange periode van afwisselende lockdowns bij alle betrokkenen van af spat.

 

Voor wie het nog niet wist: Aqua Nederland is dé vakbeurs van Nederland op het gebied van water. De organisatie staat te popelen om weer een beurs te draaien, aldus Marketing Event Manager Robin Vissers. “De laatste Aqua Nederland die wij mochten presenteren was in 2019. Het voelt dus als een feestje dat we nu eindelijk weer los kunnen. We hebben de afgelopen jaren gebruikt om het concept aan te scherpen en nog duidelijker te mikken op vier pijlers: afvalwater, drinkwater, proceswater en stedelijk water & rioolbeheer. Die pijlers zul je overal in het programma terugzien.”

 

Dat Water Alliance, ENVAQUA, Netherlands Water Partnership (NWP) en beursorganisator Easyfairs de handen rondom de beurs zo nadrukkelijk ineenslaan is geen verrassing want er wordt al jaren samengewerkt. Toch ziet Water Alliance directeur Hein Molenkamp nog steeds groei: “Na vele jaren samen paviljoens, innovatiepleinen en internationale beursstands verzorgen weten we wel hoe we de watertechnologiesector kunnen verbinden. Maar je ziet ook dat we er ieder jaar iets beter in worden; gewoon omdat je steeds beter weet wat je aan elkaar hebt. We hebben er dan ook zin in om al onze relaties weer eens op deze manier te ontmoeten.”

Zijn collega André Mepschen, business development nationaal, sluit zich daarbij aan: “Aqua Nederland is een kans om eindelijk iedereen weer eens in de ogen te kijken. Maar inhoudelijk kan het ook interessant worden. Met name de zogenaamde ‘Watertheaters’ beloven leuke events te worden. Diverse leden van ons geven daar presentaties, waaronder RWB Almelo, Rolapac, CirTec en Van Remmen. Op de website van Aqua Nederland kun je het gehele programma al inkijken.”

 

Talent

 

Het zijn vooral ook de kennissessies waar Ignaz Worm, directeur van brancheorganisatie ENVAQUA zich extra op verheugt. “Er staat veel op het programma”, zegt de directeur. “Ik noem maar even wat voorbeelden: een kennissessie waar legionella-experts van gedachten wisselen met de verwarmingsindustrie en een bijeenkomst over watertechnologie voor Afrika. En met de ENVAQUA Inspiratie Award ‘Beste Werkgever’ zetten wij bedrijven in de spotlight die met creatieve ideeën talent naar de sector proberen te trekken en weten te behouden. Daar verheug ik me ook erg op.”

 

Lounge-sfeertje

 

Ontspannen netwerken krijgt op Aqua Nederland gestalte in de vorm van een gezamenlijke AQUA Business Lounge.  De nieuwe Business Relationship Manager van NWP, Arjan Braamskamp hoopt er veel sectorpartijen te spreken. “Samen met Water Alliance en ENVAQUA verbinden en vertegenwoordigen we het grootste (internationale) Nederlandse watertechnologienetwerk. Aqua Nederland is een mooi moment om partijen met elkaar te verbinden, maar ook om onze dienstverlening verder aan te scherpen en te vragen wat we als NWP voor de Nederlandse watersector kunnen betekenen. Welke markten zijn interessant, waar lopen bedrijven tegenaan en hoe kunnen we partijen het beste ondersteunen bij hun internationale ambities. Ik heb er zin in en hoop op veel mooie en waardevolle gesprekken in onze AQUA Business Lounge.”

 

Op deze locatie wordt op woensdag 16 maart ook de voorronde gehouden van de WIS-award, de innovatieprijs van Water Alliance. Illustere eerdere winnaars als Hydraloop en Samotics wisten de afgelopen jaren hun doorbraak en groei te versnellen door de zee aan publiciteit die het winnen van de award opleverde. In snel tempo zullen 7 tot 9 Nederlandse water-innovaties zichzelf presenteren in de hoop om in september tijdens de European Water Technology Week (EWTW) de hoofdprijs in de wacht te slepen. Meer informatie over de WIS award en een actueel overzicht van pitchers is te vinden op wisaward.nl.

 

 

Dineren

 

Bij een blik op het programma valt verder ook het ‘netwerkdiner’ op, dat op 15 maart gepland staat. Dit is een coproductie van ENVAQA, Water Alliance en Easyfairs. Plaats van handeling: ‘Next Level’, de sfeervolle foyer van het evenementencomplex in Gorinchem.

“Een netwerkdiner was altijd al een belangrijk onderdeel”, zegt Robin Vissers van Easyfairs. “Wij willen staan voor netwerken, kennis delen, maar ook gastvrijheid. Door dit diner krijgen de standhouders een mooie kans om even buiten hun eigen stand te ontspannen en te genieten. En omdat het niet alleen toegankelijk is voor standhouders, maar ook voor leden van ENVAQUA en Water Alliance mag je een zeer gemêleerd gezelschap verwachten waarmee genetwerkt kan worden.”

 
Het is vanzelfsprekend dat de genoemde samenwerkingspartners ook zélf gedurende de drie dagen vindbaar zijn op de beurs. De stand nummers om te onthouden: Aqua Business Lounge A.202 (ENVAQUA, Water Alliance, NWP en Easyfairs) en B.206. (WaterCampus). De stands bevinden zich op Next Level.

 

Kijk voor het volledige programma en voor alle actuele informatie op https://www.aquanederland.nl/